top of page

Eljegyzés utáni teendők

Miután elhangzik a “Hozzám jössz feleségül?” kérdés, és a szerelemtől elalélt menyasszony álomittasan magához tér, már a teendők sűrűjében találja magát a pár. Ebben szeretnék segíteni, milyen feladatok várnak a házasulandó párra az eljegyzés után.

AZ ELJEGYZÉS UTÁN

A nő életének egyik legfontosabb pillanata, amikor a szeretett férfi megkéri a kezét, hiszen ezzel azt üzeni neki, hogy őt választja és örökké szeretni fogja. Az, hogy ezt a vallomást a férfi térden állva, levélben, dalban vagy milyen módon mondja el, igazából mindegy, a lényeg a pillanat varázsa. Ám amikor ebből a varázsból felocsúdik, minél hamarabb érdemes elkezdeni az esküvői teendők szervezését, hogy a Nagy Nap pont olyan legyen, mint amilyennek megálmodtátok.

1. HELYSZÍN ÉS IDŐPONT – 1 ÉVVEL ELŐTTE

Természetesen pár hónap, illetve igényektől függően akár pár hét alatt is leszervezhető egy esküvő, viszont abban az esetben is a megfelelő helyszín és az időpont megtalálása lesz az elsődleges teendő. Amennyiben tökéletes esküvőről ábrándoztok, és élvezni is szeretnétek a szervezés folyamatát, nem pedig sokat stresszelni és kapkodni, akkor érdemes legalább egy évvel a tervezett esküvő előtt lefoglalni a helyszínt a tökéletes időpontban.

Döntsük el, csak polgári esküvőnk lesz vagy egyházi is. Utóbbi esetben a polgári ceremónia általában puritán, a szűk rokonságon kívül csak a tanúk vesznek részt rajta. Ha viszont csak polgári esküvőnk lesz, akkor annak illik megadni a módját. Válasszunk egy szép házasságkötő termet, de akár egy szép helyszínre, kastélyba, szállodába, lovas tanyára is kihívhatjuk az anyakönyvvezetőt, hogy a helyszínen vezesse le a szertartást.

Az időpont tekintetében döntő lehet, hogy milyen évszakban, helyszínen szeretnétek kimondani a boldogító igent, valamint a ceremónia szempontjából fontos emberek (pl.: kedvenc fotós, családi pap, ceremónia mester stb) mikor érnek rá. Azt tudnotok kell, hogy a népszerűbb helyeket – vízparti éttermek, esküvői pajták, különleges szállodák, kastélyszállók, – sokszor már egy évvel előre lefoglalják, különösen a nyári esküvők esetén.

Manapság már a külföldi esküvő is dívik, valamint a különleges, extrém ceremóniák is virágkorukat élik, amelyekre szintén kell legalább egy év, mire minden szervezési feladat lefut.

Ha szeretnétek minél hamarabbi időpontot, akkor érdemes hétköznapokban (pl. péntek) gondolkodnotok és szezonon kívüli évszakban (pl.: késő ősz, tél).

2. CEREMÓNIAMESTER, FOTÓS, PAP, ZENEKAR – 6 HÓNAPPAL ELŐTTE

Ha vannak olyan személyek, akikhez mindenképpen ragaszkodtok, mert csak őt szeretnétek mondjuk vőfélynek vagy fotósnak, akkor az ő időbeosztásuk is meghatározhatja az esküvő időpontját. Hidd el, az igazán felkapott, ajánlott zenekarok vagy éppen fotósok sokszor több hónappal, de akár egy–két évvel előtte is foglaltak, különösen nyáron. A vőfély-kérdésben is jó, ha mielőbb dűlőre juttok: vannak, akiket kifejezetten idegesítenek a poéngyáros emberek,viszont nagyon is fontos szerepe van ceremónia lebonyolításában. Manapság sokan nem is vőfélyt választanak, hanem ceremóniamestert, aki egy modernebb felfogásban szervezi az esküvő és az azt követő buli menetét. Őt felfoghatjuk műsorvezetőnek, aki figyelmeztet mindenkit – beleértve a házaspárt is – az éppen következő eseményre, feladatra, játékra, étkezésre stb. Egy jó ceremóniamester vagy vőfély sok idegeskedést és szervezési feladatot le tud venni a házasulandó felek válláról.

3. GYŰRŰVÁLASZTÁS – 3-6 HÓNAPPAL ELŐTTE

A karikagyűrű beszerzése az egyik legfontosabb állomás, hiszen fantasztikus rátalálni a tökéletese gyűrű párra. Érdekes belegondolni, hogy ezt az aprócska tárgyat, öröké viselni fogjátok, szóval szánjatok rá időt. Megvásárolhattok már kész gyűrűket, vagy terveztethettek egy hozzátok igazán illő darabot.

A karikagyűrű kiválasztása, amely a jegyespár örökké tartó szerelmét hivatott világgá kürtölni, nagyon fontos lépés az esküvőhöz vezető hosszú út során. Éppen ezért ezt a néhány dolgot nem árt tudni, mielőtt kiválasztjuk életünk legfontosabb ékszerét.

Ha fontos számunkra az örökkévalóságot is szimbolizáló tartósságon kívül az egyediség, a prémium kivitelezés, a stílus és a minőség, akkor nem elégedhetünk meg bármilyen karikagyűrűvel. Az ékszerműves kezei között összesimul művészet, kézművesség, szaktudás, szépérzék és inspiráció. Mindezek öltenek testet a karikagyűrűben is, ha a megfelelő helyről szerezzük be, ahol értenek az ékszerekhez, és számos tanáccsal szolgálva végigvezetik a párt a tökéletes karikagyűrűjük megtalálásában, amely érdemes arra, hogy a szerelmüket örökkön-örökké szimbolizálja.

4. RUHAVÁLASZTÁS – 3-6 HÓNAPPAL ELŐTTE

A menyasszonyi ruha a nő számára az egyik legjelentősebb kérdés, amivel kapcsolatban sok nőnek már kislány kora óta van elképzelése, de persze az is lehet, hogy éppen kinéztünk egy szép ruhát egy magazinból, és majd felvéve kiderül, hogy egyáltalán jól áll-e. A legjobb megoldás, ha nyitottan fogadjátok az esküvői ruhaszalon szakértőinek tanácsait, mert lehet, hogy az a pánt nélküli fazon, amibe beleszerettél, nem is olyan előnyös számodra. A méretre figyeljünk oda mindenképpen. Gyakori hiba, hogy azt gondoljuk, fél év elegendő idő, hogy egy-két méretet lefogyjunk, de nem biztos, hogy így lesz. Inkább legyen kényelmes a ruha, bevenni könnyebben lehet, ha időközben lefogyunk valamennyit. A cipő legyen kényelmes, hiszen egész nap az lesz a lábunkon, bár a tánchoz akár kényelmesebb váltócipőbe bújhatunk.

Érdemes több ruhaszalonba is ellátogatni, próbálgatni, mert nem mindenki olyan szerencsés, hogy elsőre rátaláljon “A Ruhára”.

A hagyomány szerint a menyasszonyon legyen valami új, valami régi, valami kölcsön és valami kék. Ha tartjuk ezt a hagyományt, szerezzünk be mindent idejében és persze a kiegészítőkre is gondoljunk (táska, ékszer, harisnyakötő stb.)

5. MEGHÍVÓK – 3-4 HÓNAPPAL ELŐTTE

A meghívókat célszerű, sőt illik az esküvő előtt 3-4 hónappal hamarabb kiküldeni, hogy biztosan mindenki részt tudjon venni az esküvőn, aki szeretne. Csináltathatunk egyedi meghívót, vagy választhatunk előre gyártottat is, amit a saját adatainkkal töltünk meg. Mindenképp kérjünk visszajelzést, hogy tudjuk, hány résztvevőre számíthatunk. Az ültetés is egy fontos szempont, igyekezzünk úgy egymás mellé ültetni az embereket, hogy senki se érezze feszélyezve magát.

6. DEKORÁCIÓ – 3 HÓNAPPAL ELŐTTE

Egy esküvő megszervezése számtalan kisebb-nagyobb kiegészítő beszerzéséből is áll. Sokan emiatt is szeretnek esküvőszervezőt megbízni, aki mindent elintéz, míg mások élvezik, hogy mindent saját maguk szereztek be. Amire mindenképpen szükség lesz: menyasszonyi csokor, kocsidísz, asztaldíszek, dekorációk, fáklyák illetve extra kérések (pl.: galambröptetés, lufieregetés).

Ha nagyjából tudjuk, mi az a stílus, ami tetszik nekünk, kezdjünk el inspirálódni. Akár mi intézzük a díszítést, akár egy profit kérünk fel, a stílust érdemes nekünk kitalálni. Nézegessünk blogokat, esküvői oldalakat, magazinokat, Pinterest felületet.

7. KOSZORÚSLÁNYOK, FODRÁSZ, SMINKES – 2 HÓNAPPAL ELŐTTE

Ha lesznek koszorúslányok, akkor ők milyen korúak, illetve lesz-e egyen ruhájuk, amit megvásárolnak, varratnak vagy kölcsönöznek. Az, hogy az ő ruháikat ki fizetni, többféle megoldás is lehetséges: a menyasszony fizeti, fele-fele fizetik, vagy a koszorúslányok. Arra ügyeljünk, hogy a lányok ruhájának színe passzoljon a manyasszony ruhájának és az esküvő stílusához, de ők is érezzék benne jól magukat.

Amennyiben még nem tettétek, érdemes lefoglalni a fodrászt és a sminkest is legalább 2 hónappal az esküvő előtt, de sok esetben és felkapott szakértő esetén akár már fél évvel a Nagy Nap előtt foglalj hozzájuk időpontot. Sok múlik egy frizurán és a sminken, hiszen Életünk Fotói most fognak készülni.

8. A FINISHBEN – FORGATÓKÖNYV

Ha van egy jó forgatókönyved a Nagy Napra, illetve az azt megelőző pár napra, akkor igazából csak pipálnod kell a tételeket. A nagy rohanásban ne feledkezz meg a násznépről sem, hogy ők hol fognak ülni (ültetés) hol szállnak meg, mivel érkeznek és utaznak haza a ceremónia helyszínéről.

Ahogy olvashattad, egy esküvőre felkészülni igazán komplex feladat, de szerencsére számtalan területen kaphatsz segítséget (blogbejegyzések, to do listák, esküvő szervező naplók stb.), valamint ha van egy esküvőszerveződ, akkor ő minden bizonnyal a terhek nagy részét leveszi a vállatokról. Sok sikert kívánunk a folyamat élvezetéhez és sok boldogságot a közös életetekhez!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page