top of page

Eljegyzés utáni teendők,határidőnapló az esküvő megszervezéséhez

Miután elhangzik a “Hozzám jössz feleségül?” kérdés, és a szerelemtől elalélt menyasszony álomittasan magához tér, már a teendők sűrűjében találja magát a pár. Ebben szeretnék segíteni, milyen feladatok várnak a házasulandó párra az eljegyzés után.

AZ ELJEGYZÉS UTÁN

A nő életének egyik legfontosabb pillanata, amikor a szeretett férfi megkéri a kezét, hiszen ezzel azt üzeni neki, hogy őt választja és örökké szeretni fogja. Az, hogy ezt a vallomást a férfi térden állva, levélben, dalban vagy milyen módon mondja el, igazából mindegy, a lényeg a pillanat varázsa. Ám amikor ebből a varázsból felocsúdik, minél hamarabb érdemes elkezdeni az esküvői teendők szervezését, hogy a Nagy Nap pont olyan legyen, mint amilyennek megálmodtátok.

12 hónappal előtte

Lánykérés, a két család találkozása, az esküvő dátumának kitűzése, figyelembe véve az ünnepnapokat és a munkaszüneti napokat, mivel jelenleg Magyarországon, ezeken a napokon a házasságkötés nem megengedett.

11 hónappal előtte

Létszám meghatározása, a helyszín eldöntése. Az esküvő nagyságának eldöntése talán az első legszükségesebb eldöntendő kérdés, mivel ez fogja meghatározni és befolyásolni az esküvő helyszínét is. Megfontolandó már most egy általános költségvetés kitűzése, hogy mi az, amiből gazdálkodhatunk. Számítsunk rá, hogy ezt az összeget legalább az egyharmadával túl fogja lépni az ember. A létszám meghatározásánál dönthetünk úgy is, hogy a meghívottaknak csak egy részét invitáljuk meg az esküvőt követő vacsorára is, a többieket pedig csak a szertartásokra. Ezzel lényegesen tudjuk a költségeket csökkenteni.

10 hónappal előtte

Amennyiben az esküvőt olyan helyre szeretnénk szervezni, amiről tudjuk, hogy népszerű esküvő helyszín, érdemes már most megtenni a foglalásunkat, vagy még ennél is korábban, főleg ha a legnépszerűbb nyári hónapokban szeretnénk tartani.

Ha mégis megijednénk a ránk váró szervezési feladatok sokaságától, kezdünk elveszni az elintézendő dolgokban, még nem késő felkeresni egy esküvőszervezőt. Ezt akár már a szervezés legelején is megtehetitek, amennyiben nem saját magatok szeretnétek utánajárni a dolgoknak, hanem gyakorlott szervezőre bíznátok a munkát. Ettől még ugyanúgy száz százalékban a ti elképzeléseitek fognak megvalósulni, csak rengeteg utánajárástól és idegeskedéstől kímélitek meg magatokat.

9 hónappal előtte

Tanúk, koszorúslányok kiválasztása és személyes felkérése, hogy elvállalják-e a feladatot.

Zenekar, fotós, videós, vőfély kiválasztása. Népszerűbb szolgáltatóknál itt is érvényes a minél hamarabbi foglalás, akár már egy évvel előre is, de ilyenkor sem vagyunk még elkésve, rengeteg a választék, és ezen szolgáltatók általában országosan vállalnak munkát. A fotós, videós kiválasztásánál fontos szempont kell legyen, hogy milyen szépen dolgoznak, tehát mindig kérjünk és nézzük meg a referencia munkáikat, hiszen egy esküvő nem megismételhető. A zenekar esetében pedig általában van mód demó cd kérésére, vagy ennek hiányában érdeklődjük meg tőlük, hogy hol és mikor tudnánk őket meghallgatni fellépés közben és csak ezek után döntsünk.

8 hónappal előtte

Az esküvői ruhák és kiegészítők kiválasztása, lefoglalása, megvásárlása. Ha a menyasszony kölcsönzi a ruháját, minél előbb lefoglalja a ruháját, annál nagyobb választékból válogathat. Erre is sor kerülhet már jóval korábban is.

Amennyiben még nem történt meg, akkor ideje közösen kiválasztani és megvásárolni a jegygyűrűket, vagy ékszerész felkeresése, ha egyedi gyűrűt szeretnénk készíttetni.

7 hónappal előtte

Dekoráció (virág, textil, léggömb) milyenségének meghatározása, ezzel kapcsolatos szolgáltatók felkeresése és lefoglalása. Esetleges extra szolgáltatások, tűzijáték, jégszobor, pillangóreptetés, galambröptetés stb. megrendelése.

6 hónappal előtte

Anyakönyvvezető hivatalba bejelentkezés, amit legalább 30, de legfeljebb 180 nappal az esküvő dátuma előtt tehetünk meg. Nagyobb városokban és a népszerűbb nyári szombatokra itt is érvényes a minél előbbi foglalás. Ezt a teendőt semmiféleképpen ne halogassuk, ne hagyjuk az utolsó pillanatra.

Egyházi szertartás megrendelése, megbeszélés az eskető pappal, jegyes oktatásra járás. Előfordulhat, hogy a pár egyik tagja más vallású, vagy nincs megkeresztelve, az ilyenkor teendőkről pontos tájékoztatást az eskető paptól fogunk kapni.

5 hónappal előtte

Meghívók keresése, kiválasztása és megrendelése.

Az esküvői járművek kiválasztása és lefoglalása. Esküvői autó lehet akár a sajátunk is szépen feldíszítve, vagy bérelhetünk hintót is, ha ez az álmunk, de elképzelhető, hogy a helyszín miatt szükség lehet az egész násznép szállítására, amit bérelt busszal tehetünk meg.

Nászút kiválasztása, lefoglalása, ha még nem tettük meg. Figyeljünk az útlevelek érvényességére is! Egzotikus úti cél kiválasztásánál gondoljunk a kötelező oltásokra, amelyeket mindenféleképpen adassunk be magunknak! Érdemes már most elintézni munkahelyünkön a szabadságot, pár napot vegyünk ki a szervezésre is, a többit pedig természetesen a nászút idejére.

4 hónappal előtte

Meghívók kiküldése vagy személyes átadása. Amennyiben nászajándék listát szeretnénk készíteni, ajánlatos már most megtenni, és erről a meghívottakat, akár a meghívó mellékleteként, vagy egyéb más módon illik értesíteni, hogy mindenki időben ki tudja választani a neki megfelelőt a listáról. A meghívók kiküldésekor, vagy átadásakor illik jelezni azt is, ha menyecsketáncot szeretnénk.

3 hónappal előtte

Fodrász, sminkes felkeresése, próbakonty, próbasmink elkészíttetése, az esküvőre időpont lefixálása.

Menyasszonyi torta kiválasztása, egyéb torták, apró sütemények megrendelése.

Virágok, csokrok megrendelése, dekoráció pontosítása.

Ruhapróba a barátnőkkel, egyéb apró kiegészítők beszerzése, köszönetajándék kiválasztása, megrendelése. Ha esetleg saját kezűleg szeretnénk ezeket készíteni, itt az ideje nekilátni a gyártásnak, erre természetesen felkérhetjük akár a koszorúslányokat, hogy segítsenek nekünk ebben, melyből akár egy jó kis csajos napot is lehet csapni.

2 hónappal előtte

Szállás, utaztatás megszervezése, fokozott figyelemmel legyünk a távolabbról érkező vendégek iránt. Létszám pontosítása a visszajelzések alapján, az esküvő napjára pontos forgatókönyv készítése, melyet beszéljünk át a vőféllyel. Polgári szertartáshoz műsor, vers, zene kiválasztása. Fotóssal, videóssal a részletek pontosítása, ki hol és mikor lesz jelen, műtermi, vagy helyszíni fotózás pontosítása.

1 hónappal előtte

Legény- és lánybúcsú előkészületei, a barátok értesítése róla.Karikagyűrűk gravíroztatása, de ezt akár az esküvő után is megtehetjük.Ülésrend elkészítése, ekkorra már valószínűleg szinte minden vendég visszajelzett, hogy számíthatunk-e jelenlétükre.Utazással kapcsolatos biztosítások megkötése.

2 héttel előtte

Utolsó ruhapróbák, igazítások. Egyeztetés a vendégek utazásáról, ki mikorra érkezik. Szépészeti kezelések, hajfestés, szolárium. Esküvői forgatókönyv utolsó pontosításai.

1 héttel előtte

Legény- és lánybúcsú. Lazító masszázs, wellness. Vőlegény öltönyét felpróbálni, ha kell alakíttatni rajta. Az esküvői cipők otthoni hordása, hogy kényelmesre bejáródjanak. Nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk az új cipő okozta fájdalmak miatt a nagy napon!

Amennyiben szeretnénk, és lehetséges, esküvői főpróba tartása a koszorúslányokkal és tanúkkal együtt.

3 nappal előtte

Lazítás, pihenés, felkészülés. Semmi szervezés! Gondoljunk arra, hogy minden úgy lesz jó, ahogy lesz! Kisebb hibák sajnos elkerülhetetlenek, de ez ekkor már minket ne foglalkoztasson, semminek nem szabad felhőt vetnie a nagy napunkra!

2 nappal előtte

Autókat lemosni, kitakarítani. Kölcsönzőből, szabótól az esküvői ruhákat elhozni, még egyszer felpróbálni. Babonás menyasszonyok ne feledkezzenek meg valami újról, valami régiről, valami kölcsönkapottról és valami kékről!

Nászútra becsomagolni a bőröndöket, összeállítani a nagy napra nélkülözhetetlen kellékeket, pl. pótharisnya, zsebkendő, sminkigazításhoz kellékek, valamint tű, cérna és olló.

1 nappal előtte

Teendők, forgatókönyv utolsó átfutása, egyeztetése a vőféllyel, segítő barátokkal, családtagokkal, feladatok kiosztása másnapra. Még egyszer fussuk át, hogy mindent előkészítettünk-e a nagy napra, minden legyen egy helyen. Ezen az estén próbáljunk meg korán lefeküdni, már amennyire a nagy izgalom engedi, de legalábbis minél többet pihenni másnapra.

A nagy nap

Eljött hát a nagy nap, az esküvőtök napja! Félre a gondokkal, ti már egyáltalán ne foglalkozzatok a szervezéssel, mindenki tudja a feladatát és rendben fog zajlani az esküvő! Élvezzétek ezt a napot felhőtlenül, boldogan, ez a nap rólatok szól, ti vagytok a középpontban! Ha ti örültök, akkor mindenki örülni fog! Élvezzétek ki minden pillanatát, és egymásra figyeljetek! A vendégek megelégszenek néhány kedves szóval, mosollyal! Ők Titeket akarnak boldognak látni!

2 héttel utána

Nászutunkról való visszaérkezésünk után, az élménybeszámolókat követően, ne feledkezzünk meg a vendégek részére köszönőkártyát küldeni és pár szép szóban megköszönni részvételüket, az ajándékokat, jókívánságokat. Esetleg egy esküvői fényképet is csatolhattok mellé, aminek garantáltan örülni fognak. Ha pedig igazán kedveskedni szeretnétek, küldhettek digitális fotókat, esküvői videót is tartalmazó CD-t, DVD lemezt emlékül!

Jó készülődést és sok boldogságot kívánunk a házasélethez!

Jelenlegi poszt

További tartalom

Keresőcímkék

Kövesd be oldalaimat

bottom of page