top of page

Esküvői ügyintézés: a ceremónia utáni teendőkről

Noha az esküvő csak a szerelemről és az önfeledt boldogságról szól, sajnos az előtte és utána lévő időszakot egy elég masszív esküvői ügyintézés és adminisztráció jellemzi. Nem mindegy például, hogy milyen opciók közül választhatsz a névváltozást illetően, és, hogy még milyen elintéznivalókkal kell szembesülnötök a mézeshetek után. Készüljetek!

A polgári esküvő fő szerepet játszik a ceremóniákban, hiszen e nélkül nem lehet törvényes a házasság, nem lehetne egyházi szertartáson sem részt venni. Ebben a cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy milyen időbeli,- anyagi,- és térbeli korlátai van annak, hogy egy anyakönyvvezető előtt mondhassátok ki az igent, sőt azt is elárultuk, miben különbözik a szertartásvezető az anyakönyvvezetőtől.

Ám, a névválasztás is esküvő előtti teendő, ugyanis a házasulók a házassági szándék bejelentésekor nyilatkoznak róla. Ezen az esküvő előtt még lehet változtatni, utána viszont már csak 5 ezer forintos illeték befizetésével van lehetőség rá. Elmondható, hogy a párok többségénél csak a leendő feleség adja névváltoztatásra a fejét, melynek számos opciója lehet.

Bárhogyan is döntenek a szerelmesek, a névváltoztatás sajnos együtt jár azzal, hogy a személyi igazolvány érvénytelen lesz, és minden más iratot is át kell íratni a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre.

Az anyakönyvi névváltoztatás után 8 napotok van kezdeményezni a személyi igazolványcseréjét. Szerencsére a többi irat megváltoztatásánál nincsenek ilyen szigorú határidők, bár a ti érdeketek, hogy minél hamarabb túl legyetek a procedúrán. A személyi elintézése azért is fontos, mert e nélkül mást nem lehet megváltoztatni. Az igazolványt az okmányirodában vagy a kormányablaknál lehet igényelni, de csakis személyesen.

Itt elintézhetitek egyúttal a lakcímkártyát, az útlevelet, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt is. Mindegyik irat elrendezéséhez külön időpont szükséges, így érdemes online időpontot foglalni.

Minden irat kicseréltetése nem olcsó mulatság, és még nem is volt szó az adókártyáról, a TAJ-kártyáról, bankkártyáról, a közműszolgáltatók papírjairól, és a földhivatalt is értesíteni kell, ha ingatlannal rendelkeztek. A legvégén ne feledkezzetek meg az egészség-, kafetéria- és kedvezménykártyákról.

Jelenlegi poszt

További tartalom

Keresőcímkék

Kövesd be oldalaimat

bottom of page