top of page

Nászajándék, szokások az esküvői ajándék kapcsán

A nászajándék kérdése állandó fejtörést jelent mind a házasulandók, mind pedig a vendégek számára. Van, aki inkább anyagilag támogatja a párt, míg mások a boltok kirakatait böngészik tanácstalanul – Mit adjunk és hogyan? Íme, minden, amit az esküvői ajándékot érintő szokásokról tudni akartál!

Ha vendég vagy…

A nászajándék egy kedves gesztus, melyet azért adunk, hogy hozzájáruljunk a friss házasok elkövetkezendő közös életéhez. Ha a pár nem említett semmilyen különösebb kívánságot, vagy a meghívóban nincs konkrét elképzelés feltüntetve, a nászajándék gyakorlatilag bármi lehet, amivel kifejezhetjük örömünket, a saját és a megajándékozott stílusát, és emlékezetes pillanatokat szerezhetünk: ez lehet könyv, étkészlet, váza, konyhai kisgép, de akár egy wellness­hétvége is. Egy dologra figyelj: a sértőnek ható ajándékokat hagyd inkább a lány- és legénybúcsú idejére!

Pénz vs. utalvány

Sokszor a pár külön kiemeli, hogy ne adjunk vendégként a lakáshoz, házhoz tartozóberendezési tárgyakat, edényeket, mert már rendelkeznek ezekkel, esetleg szeretnék maguk kiválasztani őket. Ilyenkor optimális megoldás lehet pénzt ajándékozni, melyet mindenképpen borítékba, egy szép dobozba, vagy valamilyen vicces üvegcsébe téve adjunk át. Kivárhatod vele a menyasszonytáncot is, hiszen ez épp aköré épül, hogy a meghívottak megköszönhessék a friss házasoknak a vacsorát, és anyagilag hozzásegítsék őket közös jövőjükhöz. Sokaknak kellemetlen pénzt ajándékozni, vagy éppen elfogadni – ilyenkor a legkézenfekvőbb egy ajándékutalvány, melyet a pár arra válthat be, amire csak szeretne.

Tedd még személyesebbé!

Mindenkinek jólesik, ha az ajándékát néhány szívhez szóló, személyes gondolat is kíséri papírra vetve. A díszdobozos csomagoláshoz mellékelhetsz képeslapot valamilyen szép idézettel, egy kedves fényképet a múltból, vagy bármi kreatívat, ami emlékezteti a megajándékozottat kettőtök kapcsolatára, és mikor ránéz, rögtön eszébe jut, hogy kitől kapta. Akár pikáns kísérőt is választhatsz – egy pakli kártyát, vagy zsetont –, de ügyelj rá, hogy csak az lássa, akinek szánod, hogy elkerüld a kellemetlen pillanatokat.

Ne felejtsd el meglepni a vendégeidet! Inspirálódj a köszönőajándék gyűjteményünkkel!

Ha te házasodsz…

Bizony, a megajándékozottaknak sem olyan könnyű a dolga, mint hinnénk – a párnak hatalmas fejtörést szokott okozni, hogyan adják vendégeik tudtára, mit is szeretnének, anélkül, hogy az tapintatlanul hatna. Ez a ti esküvőtök, életetek legszebb napja és egy óriási buli is egyben, amibe rengeteg időt, energiát és pénzt fektettetek – az a szokás, hogy ilyenkor a vendégek ajándékkal kedveskednek teljesen természetes. Néhány praktikával azonban nyugodtan pontot tehettek ennek a kényes kérdésnek a végére.

Nászajándéklista: igen vagy ne?

Manapság egyre népszerűbb, és abszolút bevett megoldás nászajándéklistát készíteni. Ha nem szívesen fogadnál el pénzt, hozz létre egy lajstromot online – kényelmes és egyszerű, ráadásul így a vendégeitek biztosan tudni fogják, mire van szükségetek. Több különböző árkategóriából válasszatok, ha pedig nincsenek konkrét elképzeléseitek, megadhattok támpontokat is!

Piszkos anyagiak – mit szabad?

Ha inkább azt szeretnétek, hogy a vendégek anyagilag járuljanak hozzá a közös életetekhez, ez több módon valósulhat meg. Írhattok a meghívóba rövid, vicces versikétvagy maradhattok a hagyományos menyasszonytáncnál. Ha mégis a listázás mellett döntenétek, jobb, ha lemondotok a lábasról és a fakanálról – csak zavarba hoznátok a vendégeiteket.

Ingó dolog ajándékozása esetén fennáll az illetékfizetési kötelesség, ha a tárgy értéke egy főre jutóan meghaladja a 150.000 Ft-ot!

Nagyon sok szeretettel készítem termékeimet, melyek személyreszóló, egyedi emlékek lesznek az ifjú párnak, kitűnő kiegészítője lesz az átadott borítéknak.





Jelenlegi poszt

További tartalom

Keresőcímkék

Kövesd be oldalaimat

bottom of page